Abstracte Kunst, Waarom?

Hoe komt het dat decennialang de kunstenaar probeerde een werkelijkheid te scheppen die bijna de werkelijkheid oversteeg? Realisme tot het bijna surrealistische bij de Grieken en de Romeinen?


Het menselijke ideaal, tot in de uiterste precisie.


Men kon de werktuigen (vooral beitels in metaal) en methoden ontwikkelen (het bouwen van tijdelijke structuren om het kunstwerk in te scheppen) om tot een bijna fotografische presentatie te komen. Marmer, rotsblokken, travertijn konden worden verplaatst. Volumineuze werken die de normale afmetingen van het mensdom overstegen.

Deze evolutie is nog steeds bezig via de digitale evolutie. Lasers, 3D-ontwerpen enzovoorts.


En toch is de mens snel uitgekeken op de minutieuze nauwkeurigheid.

Heel éénvoudig: omdat de mens meer gefascineerd is door het verhaal achter het beeld dan door het beeld zelf. Er moet nog iets aan toe te voegen zijn, al is dat dan een mogelijke ‘vraag waarom?’.Er moet iets overdreven zijn, vergroot, verkleind of gefantaseerd…iets dat niet direct herkenbaar is en een nieuwe wereld opent. Nieuwsgierigheid is nog altijd één van de grootste drijfveren van het menselijke wezen.